Харчова добавка Е475: що це, з чого роблять, небезпечна або немає, вплив на організм

Харчова добавка Е475 – суміш ефірів жирних кислот і полиглицеридов. Це речовина можна отримати при смаженні продуктів на тваринному жирі або рослинній олії. Компонент використовують у харчовій промисловості за рахунок його властивостей. Емульгатор також включають до складу косметичних засобів.

Що за добавка Е475

В європейській кодифікації популярна добавка має номер Е475. Державний стандарт представлений кодом 32770-2014. Ефіри жирних кислот і полігліцерину мають наступні варіанти назв:

  • Polyglycerol Esters of Fatty Acids (міжнародний);
  • полиглицериды;
  • PGE PGFE (міжнародні торгові абревіатури);
  • Polyglycerinester von Speisefettsauren (німецький);
  • Polyglycerides (французька).

Загальноприйнята назва суміші ефірів – Е475

загрузка...

Добавка має наступні допустимі норми відтінків:

  • світло-жовтий;
  • коричневий (віск);
  • бурштиновий (масло).

Емпірична формула Е475 – С27Н53О8. Емульгатор відрізняється в’язкою або воскоподібне консистенцією. Запах, як правило, відсутня.

Відома добавка розчиняється в таких середовищах:

  • спирти;
  • масла і вода (середня температура).

Відсутній розчинність Е475 в холодній воді. Емульгатор відрізняється стійкістю до гідролізу, а також високих температур.

З чого роблять харчову добавку Е475

Компоненти, що входять до складу добавки, що мають природне походження. Е475 виробляють шляхом хімічного синтезу, в якому бере участь гліцерин і аліфатичні карбонові кислоти.

Зовнішній вид добавки залежить від процентного співвідношення жирних кислот і гліцерину. Емульгатор виглядає як в’язке масло при незначній кількості гліцерину у складі. Іноді тверду речовину, що містить значну кількість гліцерину, перемелюють до порошку. Цю форму харчова промисловість використовує рідко.

Основні виробники представлені наступними країнами:

  • Росія (Нижній Новгород);
  • Китай;
  • Данія;
  • Німеччина.

Користь і шкода добавки Е475

Застосування речовини дозволено в більшості країн. Теоретично харчова добавка може завдавати шкоди здоров’ю при перевищенні рекомендованого кількості. Е475 виводиться з організму за допомогою нирок після розщеплення до вільних полиглицеридов у системі травлення.

Важливо! Компонент не має харчової цінності. Його основне призначення – застосування в промисловості.

Іноді виробники косметичних засобів позиціонує речовина як ланолін (рослинний). Він пом’якшує шкіру за рахунок своїх властивостей, але не сприяє усуненню зморшок та сухості волосся.

Небезпечна чи ні харчова добавка Е475

Вплив харчової добавки Е 475 на організм вивчено достатньою мірою. Безпечне кількість вживання емульгатора і стабілізатора складає до 25 мг на 1 кг маси тіла.

Важливо! Фахівці не виявили шкідливої дії речовини на функціонування організму.

Куди і навіщо додають харчову добавку Е475

Речовина використовують у харчовій промисловості. Його основна технологічна функція – емульгатор. Іноді необхідний компонент для підвищення в’язкості консистенції (стабілізатор).

Е475 є поверхнево-активною речовиною, яка дозволяє продуктам змішуватися. Добавку відрізняють ліпофільні і гідрофільні якості.

Компонент додають в їжу для створення однорідної консистенції і запобігання розшаровування при виробництві:

  • замінників молока, вершків рослинного походження, десертів;
  • забеливателей напоїв (порошкоподібні кавові набори);
  • емульгованих (яєчних) лікерів;
  • цукристих кондитерських виробів (м’яка карамель, зефір);
  • ароматизованих основ для виготовлення напоїв;
  • Бадів та дієтичних сумішей для схуднення;
  • жирових емульсій, наприклад, морозива, майонезу, маргарину.

Харчову добавку Е475 застосовують у хлібопекарському виробництві. Компонент вводять в борошно для зміцнення структури м’якушки хліба. Суттєве значення має попередження утворення пустот і поліпшення аерірованія при вимішування.

Речовина також є антивспенивающую добавку, яку включають в кулінарні жири, олія з метою запобігання розбризкування. Емульгатор додають в жиророзчинні антиоксиданти, харчові барвники для рівномірного розподілу компонентів в продуктах.

Е475 використовують у косметичній промисловості. Стабілізатор покращує текстуру кремів, масок і бальзамів. Можливе застосування добавки замість вазеліну, що пов’язано з її властивості пом’якшувати шкіру і утримувати вологу.

Важливо! Компонент присутній в засобах по догляду за шкірними покривами для годуючих мам. Його додають у креми від тріщин на сосках і інші косметичні засоби.

Висновок

Харчова добавка Е475 використовується в різних галузях промисловості. Основне значення – застосування в харчовому виробництві. Добавка являє собою емульгатор і стабілізатор. Перевага компонента полягає у відсутності шкідливого впливу на організм при дотриманні рекомендованої концентрації.

загрузка...
Поділитися з друзями:
Жіночий Світ