Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Популярність косметики з ретинолом стрімко зростає і все більше брендів випускають спеціалізовані лінійки з цим компонентом у складі. Через що може скластися хибна думка, що ретинол вирішує всі проблеми одразу. Але це зовсім так.

Що таке ретиноїди та чим вони відрізняються від вітаміну А? Чим корисний цей компонент для шкіри обличчя і як він може одночасно відлущувати та відновлювати шкіру після акне? Навіщо обов'язково використовувати санскрін після крему з ретинолом? Ці питання ми задали експертам TEA.ru – лікарю-косметологу Вікторії Григор'євій та хіміку-технологу Наталі Ішуткіної.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Вітамін А, каротин, ретинол та ретиноїди – в чому різниця

Вітамін А поєднує багато речовин, схожих за будовою та біологічною активністю, під назвою ретиноїди – ретинол, ретинальдегід та ретиноєву кислоту. Каротин і каротиноїди відносяться до провітамінів групи А, тобто їх біохімічні попередники. Каротиноїди містяться у рослинних продуктах, а ретиноїди – у продуктах тваринного походження. Всі ці речовини сприяють нормальному обміну речовин, регуляції синтезу білків, уповільнюють процеси старіння, підтримують імунну систему та зростання кісток.

Вітамін А – потужний антиоксидант. Його молекула не тільки пов'язується з вільними радикалами, але й здатна посилювати антиоксидантну дію інших речовин, наприклад, вітаміну Е.

В організмі ретинол синтезується з бета-каротину та окислюється до ретинальдегіду (ретиналю) та ретиноєвої кислоти. Ретиналь – один із компонентів зорового пігменту родопсину, що підтримує нічний зір, а ретинова кислота – стимулятор тканинного росту.

Ретинол стимулює синтез колагену, підтримує та відновлює епітеліальні тканини (шкіру та слизові), прискорює процеси загоєння при ранах та сонячних опіках.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Ретиноїди у косметології: чому одні кошти коштують дорого, а інші дешевші

Велика кількість косметичних засобів, що містять у складі ретинол, призводить до плутанини: чому вони мають різний відсотковий вміст активної речовини і, головне, чому вони можуть так сильно відрізнятися в ціні? Розібратися з нюансами ретинолової косметики та хімічних перетворень ретиноїдів нам допомогла хімік-технолог Наталія Ішуткіна.

За позитивні властивості похідних ретинолу відповідає ретиноєва кислота – кінцевий продукт їх перетворень. Вона впливає на сприйнятливі до цієї кислоти RAR-рецептори в ядрах клітин (зокрема шкіри). При їх з'єднанні запускається безліч процесів:

  • корекція меланогенезу (освітлення пігментацій),
  • корекція синтезу нових себоцитів (найважливіший фактор при лікуванні акне),
  • синтез колагену, еластину та міжклітинних полісахаридів (наприклад, гіалуронової кислоти та інших глікозаміногліканів).

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

У чистому вигляді ретиноєва кислота – агресивна речовина, у косметиці вона заборонена. Тому всім ретиноїдам необхідно пройти ланцюжок перетворень від початкового продукту до ретиноєвої кислоти. Виглядає вона так:

ефіри ретинолу (ретиніл пальмітат або ретиніл ацетат) – ретинол – ретинальдегід (ретиналь) – ретиноєва кислота.

Чим коротше ланцюжок у конкретному засобі, тим швидше ретинова кислота досягатиме рецепторів шкіри і тим ефективнішим буде сам продукт. З іншого боку, враховуючи агресивність кислоти, довгий ланцюжок гарантуватиме м'яку дію та мінімізуватиме побічні ефекти.

Отже, в ретиноловой косметиці важлива як концентрація активного компонента, а й сам компонент і кількість перетворень, що його необхідно подолати до активної ретиноєвої кислоти.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

На лицьовій етикетці кремів виробники можуть не вказувати найменування активної речовини, обмежуючись загальним поняттям «ретинол». Тому важливо уважно читати склад засобу. Під «ретинолом» можуть на увазі як чистий ретинол, так і менш ефективні ефіри.

У косметології використовують:

  • складні ефіри ретинолу (ретиніл пальмітат, рідше – ретиніл ацетат),
  • ретинол,
  • ретиналь,
  • ретиніл ретиноат (або його активний ізомер R-retinyl-retinoate).

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Ретиніл пальмітат

До ретиноєвої кислоти ефіри мають пройти цілих три перетворення, що робить їх найслабшими ретиноїдами. Концентрація у косметичних засобах коливається від 0,01 до 2%.

Найчастіше ефіри – інгредієнти бюджетнішої косметики. Розраховувати, що вони зможуть впливати на синтез колагену або зменшувати виразність зморшок та пігментних плям, не варто, їхній потенційний максимум – виконувати роль антиоксидантів. До плюсів ретиніл пальмітату можна віднести його стабільність – він менш за інших ретиноїдів схильний до руйнування від кисню і сонячного світла.

Препарати «Ретинолу пальмітат» та «Ретинолу ацетат» можна придбати в аптеці у вигляді капсул або масляних розчинів для прийому внутрішньо. Незважаючи на безліч рекомендацій в інтернеті, їх не варто наносити на обличчя (через низьку ефективність та ризик забити пори щільним розчином) і тим більше додавати в готовий крем.

Потрібно розуміти, що кожен засіб – це збалансований склад з активних речовин, емульгаторів та консервантів, а будь-яка стороння речовина призведе до порушення цього балансу та зіпсує продукт.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Ретинол

Використовується у косметиці найчастіше. Завдяки маленькому розміру та ліпофільній природі його молекула має гарну проникаючу здатність і відносно швидко метаболізується до ретиноєвої кислоти – для цього їй потрібно подолати лише дві стадії перетворень. Ретинол – це оптимальне співвідношення ефекту, потенціалу та подразнюючої дії. Набагато м'якша кислота, хоча у високих концентраціях також може викликати сильні лущення, почервоніння шкіри та інші побічні ефекти.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Чистий ретинол, на відміну ефірів, нестабільний і здатний руйнуватися від кисню і сонячного світла. Для запобігання його окисленню у складі крему повинні бути солюбілізатори, наприклад, полісорбат 80 або полісорбат 20.

Також ретинол може бути інкапсульованим – укладеним у ліпосоми (кульки з лецитину або похідних олій). У ліпосомального ретинолу більш пролонгована і м'яка дія – він вивільняється послідовно і не контактує з іншими компонентами крему, а отже, ефект буде вищим, а подразнювальна дія – меншою. Креми з ліпосомальним ретинолом краще, але коштують дорожче через складну технологію їх виготовлення.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Концентрація звичайного та ліпосомального ретинолу відрізнятиметься. У останнього за рахунок наявності капсули вона частіше наближається до 1%, а концентрація звичайного значно нижча – 0,01–0,2%.

Ретиналь

Ретинальдегід, або ретиналь, приблизно в 10 разів потужніший від звичайного ретинолу. До перетворення на ретиноєву кислоту необхідна лише одна стадія, тому діє ретиналь швидше і м'якше, ніж кінцевий продукт ретинолового ланцюжка. Однак у косметології ретиналь використовується рідко через свою нестабільність. Зустріти його можна переважно в аптечних брендах, наприклад Aven, La Roche-Posay. Його концентрація коливається від 0,025 до 0,05%.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Ретиніл ретиноат (R-retinyl-retinoate)

Одна з найефективніших та найсучасніших розробок у космецевтиці. По суті є ефіром, але стоїть окремо від малоефективних ретиніл пальмітату та ацетату. Головною відмінністю ретиніл ретиноату є те, що при попаданні на шкіру він розпадається на чистий ретинол та ретиноєву кислоту. Остання починає діяти відразу, а ретинол має пролонгований ефект. Ретиноат стабільніший за ретиналь і потужніший за ретинол, не дає побічних ефектів і підходить чутливій шкірі, тому використовується в більш дорогих засобах.

Зараз читають:Як зробити веснянки

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Аптечні ретиноїди

Як ми вже писали вище, ретиноєва кислота заборонена в косметиці, але в чистому вигляді може входити до складу деяких аптечних препаратів, наприклад, ретиноєвої мазі. Її синтетичні аналоги, такі як адапален та тазаротен використовуються дерматологами при лікуванні акне.

Рослинні ретиноїди

Ця група речовин не відноситься до класичних ретиноїдів, але має схожу дію і сприяє оновленню верхніх шарів епідермісу. Найпопулярніші представники рослинних ретиноїдів – бакучиол та блакитний ретинол.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Бакучіол отримують з насіння псоралеї ліщинолистої. Він має схожу експресію генів з ретинолом, а ряд досліджень доводить, що його дія порівнянна з останнім, не викликаючи типових для ретиноїдів побічних ефектів – сверблячки, лущення, почервоніння та фоточутливості.

Блакитний ретинол (Lanablue) одержують із блакитних водоростей озера Кламат. Як і бакучиол, він копіює дію чистого ретинолу без небажаних ефектів класичних ретиноїдів.

Однак за всіх переваг рослинних ретиноїдів зарахування їх до цього класу і використання в назвах засобів на їх основі таких слів, як «ретинол» і «ретиноїди», – це все ж таки більше маркетинговий прийом. Логічне сприймати їх як гідний альтернативний варіант, що позитивно впливає на здоров'я шкіри і безпечніший.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Плюси та мінуси косметики з ретинолом: коли вона корисна, а коли – ні

Розглядаючи плюси та мінуси ретиноїдів, правильніше буде говорити саме про якості ретиноєвої кислоти, оскільки вираженість тих чи інших властивостей залежить від початкового компонента, який вступить у цикл перетворень.

Ретиноєва кислота ефективна при:

  1. Усунення пігментацій, наслідків сонячних опіків та фотостаріння. Завдяки нормалізації синтезу меланіну пігментні плями стають світлішими.
  2. Лікування акне легкого та середнього ступеня за рахунок регуляції роботи сальних залоз та виділення себуму, підвищення захисної функції шкіри та її регенерації. Стимуляція фібробластів та еластину, а також відлущувальні властивості кислоти сприяють оновленню шкіри та зменшенню слідів постакне.
  3. Вікові зміни шкіри. Збільшення синтезу колагену та еластину підвищує пружність шкіри та зменшує вираженість дрібних та середніх зморшок, а синтез гіалуронової кислоти допомагає підтримувати оптимальне зволоження. Ретиноїди у складі пілінгів добре відлущують ороговілі клітини, покращують мікрорельєф шкіри та колір обличчя. Також ефективні в anti-age терапії та антиоксидантні властивості ретиноєвої кислоти.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Побічні ефекти від використання косметики з ретинолом:

  1. Подразнення шкіри: печіння, свербіж, почервоніння, лущення, сухість. Можуть бути як природною реакцією на введення ретиноїдів (у такому разі вони менш виражені та проходять протягом декількох днів), так і наслідком неправильно підібраного засобу та концентрації активних речовин.
  2. Фоточутливість – підвищена реакція шкіри на сонячне проміння. Її наслідком можуть бути гіперпігментація та сонячні опіки.
  3. Можливий негативний вплив на перебіг вагітності. Високі концентрації ретиноєвої кислоти та її ізомерів можуть бути тератогенними, тобто викликати порушення ембріонального розвитку. Тому всі ретиноїди протипоказані під час вагітності.

Косметика з ретинолом та його похідними ефективна при проблемній та жирній шкірі, а також за вікових змін. З обережністю до ретинолової косметики потрібно поставитися за високої чутливості шкіри, схильності до алергічних реакцій. Використовувати ретиноїди за відсутності перелічених вище показань, «про запас» або для профілактики зморшок не можна.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

«Ретинолові сходи»: як правильно наносити косметику з ретинолом

Незалежно від активної речовини, щоб мінімізувати можливі побічні ефекти від косметики з ретиноїдами, важливо вводити її поступово, збільшуючи спочатку частоту застосування, а потім концентрацію і сам активний компонент. Цей принцип називається «ретиноловими сходами».

Як правильно користуватися косметикою з ретинолом:

  • починати потрібно завжди з мінімальної концентрації та найнеактивнішої речовини у обраного вами бренду;
  • спочатку достатньо наносити засіб (крем або сироватку) 1-2 рази на тиждень, за відсутності побічних реакцій поступово збільшуйте до трьох днів, чотирьох тощо;
  • при появі лущення, почервоніння та інших негативних ефектів припиніть застосовувати крем з ретиноїдами та відновіть шкіру засобами з церамідами, а після відновлення почніть знову з мінімальної концентрації та за попередньою схемою;
  • при нанесенні крему 7 разів на тиждень та позитивній динаміці можна перейти до наступної концентрації ретиноїдів або більш ефективної ланки ретинолового ланцюжка в даному бренді (починайте також поступово);
  • Якщо ви вирішили припинити використання ретинолової косметики, то робіть це теж поступово, скорочуючи нанесення крему на 1-2 дні на тиждень.

Як вибрати косметику з ретинолом і коли нею краще користуватися: рекомендації хіміка та косметолога

Поради косметолога щодо використання косметики з ретинолом

Для того щоб мінімізувати побічні ефекти та максимально використовувати властивості ретиноєвої кислоти, потрібно дотримуватися простих правил як при виборі засобу, так і при його застосуванні. Узагальнити всю інформацію про ретиноїди у косметології нам допомогла Вікторія Григор'єва, яка керує клінікою косметології ICLab у Москві.

  • Ретинол швидко руйнується від світла та кисню, тому упаковка має бути непрозорою, вакуумною та закритою, ідеально – з дозатором. Зберігати засоби з ретинолом потрібно у темній шафі.
  • Використовувати косметику з ретинолом варто лише за призначенням (для жирної, проблемної та вікової шкіри).
  • Найкраще ретинол засвоюється після 16:00, тому основний наголос має бути на його вечірнє застосування.
  • Не використовуйте косметику з ретинолом (за винятком низьких ефірів) влітку. І будь-якої пори року наносите після засобу з ретинолом крем із SPF-захистом. Це правило обов'язкове, навіть якщо засіб, що містить ретинол, ви використовуєте тільки на ніч: фоточутливість шкіри зберігається навіть після ранкового вмивання.
  • З цієї ж причини не можна використовувати інші відлущувальні засоби та пілінги при курсі ретинолу. При професійних ретинолових пілінгах можна залишити для домашнього догляду крем з ретинолом в невеликій концентрації (наприклад, з ефіром).
  • Ретинол вкрай небажано поєднувати із кислотами (наприклад, АНА-кислотами) – це велике навантаження на шкіру.
  • Постійному застосуванню кремів з низьким вмістом ефірів ретинолу краще віддати перевагу курсовому використанню більш ефективної косметики на основі ретинолу, ретиналю та ретиніл ретиноату. Але для вибору діючої речовини та її правильної концентрації необхідно звернутися до професійного косметолога.

А ви вже користуєтесь косметикою із ретинолом? Тепер будете?

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Жіночий Світ