Які спирти в складі косметики небезпечні, а які корисні для вашої шкіри

Розповідаємо про вплив спиртів на шкіру.

Які спирти в складі косметики небезпечні, а які корисні для вашої шкіри

Спирт в складі косметичних засобів — інгредієнт вельми спірний, лякаючий, і багато хто намагається уникати його за всяку ціну. І це цілком вірне рішення, якщо йдеться про етиловий спирт, який нерідко можна зустріти в засобах для догляду за жирною шкірою. Однак не варто ставитися до спирту в косметиці занадто категорично: спиртів існує безліч, і деякі з них не тільки не завдають шкоди шкірі, але і здатні принести їй чималу користь. Розбираємося, як працюють спирти в косметиці, яких з них краще уникати, а на які, навпаки, варто звернути увагу, інформує w2w.com.ua.

Почнемо, мабуть, з шкідливих спиртів. У косметиці найчастіше можна зустріти етанол (в складі він буде значитися просто alcohol). Етиловий спирт додають в засоби по догляду за жирною шкірою, оскільки він миттєво розчиняє надлишки шкірного себуму і підсушує запалення. Однак етанол впливає на шкіру занадто агресивно: він буквально випаровує вологу з її поверхні, провокує відчуття стягнутості і руйнує природний захисний бар'єр. В результаті — шкіра стає ще більш жирною, пори розширюються і з'являються нові запалення. Такими ж властивостями володіють і інші прості спирти — ізопропіловий і денатурований. Цих інгредієнтів варто завжди уникати власникам будь-якого типу шкіри, оскільки нічого крім шкоди вони не принесуть. Єдині засоби, в складі яких етанол необхідний, причому в концентрації не менше 70%, — антисептики для рук.

Однак існують речовини, звані жирними спиртами. Вони не схожі на спирт в класичному поданні: вони густі, воскоподібні і не мають характерного різкого запаху. Жирні спирти виробники косметики цінують відразу з кількох причин: вони забезпечують засобам в'язку, приємну консистенцію і стабілізують формулу, дозволяючи активним речовинам зберігати свої корисні властивості. Крім того, жирні спирти — оклюзійні речовини, тобто вони сприяють утриманню вологи на поверхні шкіри, не даючи їй випаровуватися.

До жирних спиртів відносяться бегениловий (behenyl alcohol), каприловий (сaprylic alcohol), цетеариловий (cetearyl alcohol), цетиловий (сetyl alcohol), децильний (decyl alcohol), лауриловий (lauryl alcohol). Косметичні засоби з цими інгредієнтами можна використовувати власникам всіх типів шкіри, оскільки вони впливають м'яко і сприяють зволоженню. Проте, завжди варто пам'ятати про ймовірність індивідуальної реакції шкіри. Якщо ви використовуєте косметику з жирними спиртами вперше, спочатку нанесіть її на невелику ділянку шкіри, і якщо реакції не послідує, можна сміливо використовувати засіб.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Жіночий Світ