Інгредієнт краси: ніацинамід

Інгредієнт краси: ніацинамід

«Швейцарський ніж» у світі краси, ніацинамід (а по суті, один із вітамінів групи B) працює на багатьох рівнях, у тому числі допомагає шкірі залишатися пружною та здоровою та захищає від шкідливого впливу сонячних променів. Розповідаємо, як ніацинамід став основним інгредієнтом краси.

Що таке ніацинамід

Ніацинамід (інша назва – нікотинова кислота) – це вітамін B3. У косметології він зустрічається у складі сироваток та зволожуючих засобів. Він підвищує еластичність шкіри, вирівнює колір обличчя, бореться із запаленнями і не лише. У світі краси це все одно, що багатофункціональний швейцарський ніж.

Що ніацинамід робить для шкіри

Інгредієнт краси: ніацинамід

Створює ліпідний бар’єр та утримує вологу

Наш епідерміс (зовнішній шар шкіри) виконує багато функцій. Він захищає від різних джерел інфекцій (вірусів та бактерій) та утримує необхідну шкірі вологу. Недолік вологи призводить до подразнення та сухості шкіри. Ніацинамід стабілізує ці процеси, допомагає шкірі створити ліпідний бар’єр, який у свою чергу запобігає втраті вологи. Шкіра залишається щільною і пружною, дрібні зморшки розгладжуються, обличчя набуває свіжого та здорового вигляду.

Регулює роботу сальних залоз

Головна функція сальних залоз – виділення сального секрету (себуму). Це потрібно для створення захисної гідроліпідної плівки на поверхні шкіри, щоб уберегти її від шкідливого впливу навколишнього середовища та сонця. Але якщо організм дає збої, сальні залози починають виділяти дуже багато сального секрету, з’являються прищі. Ніацинамід регулює цей процес і запобігає появі висипів, особливо відчутно він справляється із проблемами жирної шкіри.

Захищає шкіру від шкідливого впливу навколишнього середовища

Ультрафіолетове випромінювання, властиві великим містам пил та вихлопні гази негативно впливають на шкіру. Щоб захистити себе, вона починає виробляти сполуки, які називаються активними формами кисню (АФК). Вони дають антиоксидантний ефект та захищають шкіру від негативного впливу. Ніацинамід, у свою чергу, забезпечує додатковий захист.

Може допомогти від сонячних опіків

Навіть якщо шкіра встигла обгоріти на сонці, ніацинамід може допомогти і не допустити подальшого запалення. Є навіть дослідження, що доводять, що вітамін B3 завдяки своїм захисним властивостям здатний мінімізувати ризик раку шкіри. Ця надія ґрунтується на минулих дослідах щодо вивчення впливу ніацинаміду при актинічному (сонячному) кератозі. Це найбільш поширене передракове захворювання, що виявляється у вигляді грубих лускатих плям, що виникають на шкірі після багаторічного перебування на сонці. І все-таки, незважаючи на такі оптимістичні прогнози у боротьбі з раком, врахуй, що ніацинамід не замінить тобі регулярного використання сонцезахисного крему.

Звужує пори

На розмір часу впливає безліч факторів: тип шкіри, її еластичність, наявність запалень, гормональний фон і те, як ти доглядаєш своє обличчя. Але в центрі всього – кількість шкірного сала, яке виділяють твої залози. І оскільки ніацинамід здатний відрегулювати цей процес та знизити виділення шкірного сала, він одночасно працює і на звуження пір. Але врахуй, що жодних спеціальних досліджень із цього приводу поки що не було. Це лише висновок, який можна зробити з огляду на ті процеси, що відбуваються у шкірі.

Мінімізує почервоніння

Ніацинамід має протизапальну дію на шкіру і допомагає зняти почервоніння, спричинені запаленнями та іншими подразниками.

Вирівнює тон, освітлює шкіру та допомагає впоратися з пігментацією.

Мелазма – порушення пігментації шкіри (доброякісне), при якому з’являються сірі або коричневі плями. Найчастіше вони поширюються на обличчі. В одному дослідженні місцеве застосування 4% ніацинаміду дало дуже хороший результат: пігментація у 44% учасників експерименту зменшилася вже через вісім тижнів, і вони оцінили цей ефект як «хороший» і «відмінний».

Допомагає у лікуванні прищів

Досліджень щодо цього поки що небагато, але вже зараз можна судити про те, що препарат працює — правда, з одними видами прищів ефективніше, ніж з іншими. Найкраще ніацинамід справляється з папульозними та пустульозними вуграми, які проявляються як підшкірні рожеві вузлики і теж пов’язані з неправильною роботою сальних залоз.

Розгладжує дрібні зморшки

Крім іншого, ніацинамід при місцевому застосуванні допомагає довше зберегти молодість шкіри. Неглибокі зморшки зменшуються та розгладжуються. Згідно з одним дослідженням, впевнений результат можна буде помітити через 12 тижнів після застосування 5% ніацинаміду.

Як використовувати ніацинамід

Інгредієнт краси: ніацинамід

Ніацинамід міститься в багатьох продуктах: нирках, печінці, квасолі, молоці, дріжджах, але для більшого ефекту потрібно зробити його частиною щоденних ритуалів краси. Сьогодні цей інгредієнт включено до складу багатьох косметичних засобів. Насамперед це очищаючі та зволожуючі креми, сироватки та тоніки. Дослідження показують, що хороший ефект дає концентрація вітаміну в діапазоні від 2 до 5%, але зустрічаються кошти і з 10% концентрацією. Такі засоби не рекомендуються людям із чутливою шкірою, і в будь-якому випадку їх краще спочатку протестувати на невеликій ділянці, щоб уникнути запалень.

Коли застосовувати засоби з ніацинамідом

Сироватки з ніацинамідом можна використовувати як уранці, так і ввечері. Важлива перевага засобів з вітамінами групи B у тому, що вони добре проникають у шкіру, а ще відмінно поєднуються з іншими компонентами догляду, у тому числі з потенційно небезпечними, наприклад з вітаміном C і кислотами, що відлущують.

Інгредієнт краси: ніацинамід

Сироватка для обличчя Bye Bye Blemish денна та нічна з ніацинамідом та цинком (проти недосконалостей шкіри)

Інгредієнт краси: ніацинамід

Сироватка для обличчя Eveline Glycol Therapy 5% для проблемної шкіри

Інгредієнт краси: ніацинамід

Сироватка для обличчя Selfielab Niacinamide екстразволожуюча

Ніацинамід та кислоти – взагалі ідеальний союз, оскільки гліколева, саліцилова та азелаїнова кислоти посилюють дію компонента. Тон шкіри вирівнюється, пори звужуються, пігментація та постакне сходять нанівець – результат з’явиться вже за кілька днів після застосування.

Інгредієнт краси: ніацинамід

Маска для обличчя Some By Mi з екстрактом юдзу та ніацинамідом (що вирівнює тон шкіри)

Інгредієнт краси: ніацинамід

Патчі для очей Super Beezy проти темних кіл

Інгредієнт краси: ніацинамід

Маска для обличчя Dermatory з ніацинамідом (для сяйва шкіри)

Крім того, використання ніацинаміду протягом дня також допоможе захистити шкіру від сонячних променів. Використання засобу з ніацинамідом під сонцезахисним кремом – чудовий спосіб уберегти шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету.

Інгредієнт краси: ніацинамід

Гель для обличчя Selfielab Niacinamide, що очищає

Інгредієнт краси: ніацинамід

Гель-патч для повік Selfielab Niacinamide з муцином равлики

Інгредієнт краси: ніацинамід

Міцелярна вода для обличчя Selfielab Young

Три етапи використання засобу з ніацинамідом

  1. Ретельно очистити шкіру міцелярною водою або м’якою пінкою для вмивання, щоб видалити забруднення та підготувати поверхню.
  2. Нанести на шкіру тонік із ніацинамідом — найкраще це робити ватним диском; деякі тоніки (з вагомішою текстурою) можна наносити прямо пальцями.
  3. Нанести поверх тоніка сироватку або зволожуючий крем (теж можна використовувати продукти з ніацинамідом) і завершити процедуру нанесенням сонцезахисного крему – поки що на вулиці літо, це обов’язково.

Коли можна буде побачити ефект

Інгредієнт краси: ніацинамід

Багато що залежить від типу шкіри та індивідуальних особливостей організму, але все ж таки приблизний діапазон ми знаємо. Згідно з дослідженнями, які вивчали вплив ніацинаміду на шкіру, впевнений результат можна буде помітити на 6-12 тижні регулярного застосування продукту. Обов’язково дотримуйся інструкцій на упаковці – правильне використання тут запорука успіху.

Ніацинамід для волосся

Ніацинамід можна зустріти у косметиці для догляду за волоссям. Нікотинова кислота не що інше, як вітамін, який допомагає організму в окисних процесах, поліпшенні метаболізму, біосинтезу та гліпогенолізу. У зв’язку з цим завдання у нікотинової кислоти більш ніж глобальні:

  • активізує сплячі волосяні цибулини, що сприяє росту волосся;
  • відновлює вже пошкоджені цибулини волосся;
  • зупиняє інтенсивне випадання волосся;
  • повертає волоссю блиск;
  • підтримує яскравий пігмент волосся;
  • профілактика передчасної появи сивини.

Ніацинамід для волосся представлений у вигляді ампул, таблеток або у складі косметичних засобів. Звідси різні способи застосування нікотинової кислоти. Ефект від препаратів буде залежати від концентрації діючої речовини, так само у застосуванні косметики з ніацинамідом важлива системність.

Кому підійде косметика з ніацинамідом

Ніацинамід безпечний та підходить для шкіри всіх типів, у тому числі чутливої та проблемної. Дерматологи рекомендують сироватки з ніацинамідом людям з розацеа – захворюванням, яке характеризується почервонінням та розширенням дрібних судин шкіри. Все тому, що цей інгредієнт практично не викликає подразнення.

І все-таки, вводячи в свою косметичку новий засіб, обов’язково спочатку протестуй його на невеликій ділянці шкіри. Індивідуальні реакції організму ніхто не скасовував!

Протипоказання та можливі ризики

Інгредієнт краси: ніацинамід

Незважаючи на переважну безпеку ніацинаміду, будь з ним акуратнішим, якщо в тебе колись була шкірна алергія, а ще краще — попередньо проконсультуйся з дерматологом. Якщо помітила почервоніння та роздратування, спробуй використовувати косметику з нижчим вмістом інгредієнта. Іноді почервоніння можуть виникнути при першому застосуванні, але якщо вони не проходять, перестань використовувати засіб.

Фото: Shutterstock

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Жіночий Світ