Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Масло ши часто використовується в складі косметики як цінне джерело вітамінів і поживних речовин. Розбираємося, чому саме корисно масло дерева Vitellaria paradoxa і які кошти з ним варто мати в косметичці.

У чому різниця ши і каріте?

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Ши і каріте – два рівнозначних назви одного дерева. Його батьківщина – Африканський континент. Ши виростає на території Малі, Камерун, Конго, Гани, Гвінеї, Нігерії, Сенегалу, Уганди та інших країн. Vitellaria paradoxa, або вітелларія дивовижна, живе кілька століть, а урожай дає тільки після 15-20 років життя. Є й інша назва – Butyrospermum Parkii, яке було дано дереву в честь шотландського дослідника Мунго Парка, вперше описав його для науки.

Масло отримують з великого насіння дерева ши. Традиційно його виготовлення було трудомістким: горіх подрібнювали, товкли в ступах, а потім з отриманої маси виварювали цінну речовину. Сучасне промислове виробництво значно полегшило процес. По виду масло каріте схоже на вершкове – густе, з кремовою текстурою, білого або жовтуватого відтінку. Воно має приємний теплим горіховим ароматом. Багато корінні народи вважають дерево священним, а процес отримання масла століттями був особливою церемонією, до якої допускалися тільки жінки.

Європейці відкрили для себе цілющі властивості масла каріте порівняно недавно, лише в XIX столітті, але в Африці його застосовують протягом багатьох століть. Корінні народи використовували його не тільки в косметичних цілях, але і в кулінарії. Вважається, що масло ши було і в «косметичці» єгипетської цариці Клеопатри.

В основі масла ши – жирні кислоти:

  • олеїнова (40-55%);
  • стеаринова (35-45%);
  • пальмітинова (3-7%);
  • лінолева (3-8%);
  • ліноленова (1%).

До 17% також складають неомиляемие жири. Вони володіють регенеруючі властивості, стимулюють синтез колагену і захищають шкіру від передчасного старіння. Крім того, в маслі дерева ши високий вміст вітамінів А і E, які особливо корисні для шкіри.

Корисні властивості каріте

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

зволоження

У маслі каріте міститься цілий ряд природних зволожувачів, близьких до тих, що виділяють сальні залози організму людини. Завдяки цьому воно ефективно справляється з проблемою порушення водного балансу ліпідного шару і особливо корисно тим, хто відчуває вплив несприятливих факторів зовнішнього середовища – наприклад, екстремального холоду, сильного вітру або активного сонця.

живлення

Склад масла з високим вмістом жирних кислот, вітамінів і мікроелементів робить його прекрасним живильною речовиною. Масло ши активно живить шкіру, бореться з сухістю і оберігає від втрати вологи.

регенерація

Масло ши – потужне природне засіб, що сприяє регенерації клітин шкіри. Його використовують для кращого загоєння дрібних ран, подряпин і тріщин, профілактики розтяжок, відновлення шкіри після впливу холоду, сонячних або термічних опіків. Крім цього, масло ши використовується для усунення шкірних подразнень і наслідків шкірних захворювань, лікування дерматитів та екземи, а також запобігання розвитку кератозу і огрубіння шкіри.

відновлення

Масло ши показало себе як ефективний засіб для відновлення цілісності кератинового шару і активно використовується для зміцнення нігтів і волосся.

Антивіковий дію

Масло каріте активно допомагає боротися зі старінням шкіри, тому його часто можна зустріти в складі антивікової косметики. Воно стимулює вироблення колагену, сприяє підвищенню еластичності і покращує клітинний обмін.

Захист від УФ-променів

Неомиляемие жири, що входять до складу масла ши, роблять його природним УФ-фільтром, що захищає шкіру від шкідливого впливу сонця.

антиоксидантні властивості

Вітамін E в складі масла каріте має антиоксидантну дію і захищає шкіру від дії вільних радикалів.

протизапальну дію

Масло ши застосовується при розтягненнях, вивихах, болі і запаленнях в суглобах і для лікування інших захворювань, пов'язаних з набряком і запаленням.

Користь масла ши в догляді

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Для обличчя

Масло ши активно використовується для догляду за шкірою обличчя як у чистому вигляді, так і в складі кремів, масок, сироваток та інших Догляду коштів. Каріте в списку інгредієнтів забезпечить додаткове харчування, допоможе боротися з висипаннями і запаленнями і захистить від несприятливого впливу навколишнього середовища. Масло ши також часто можна зустріти в складі бальзамів для губ – воно відмінно загоює тріщини і позбавляє від сухості і лущення.

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Гель-масло для вмивання Чиста Лінія Natura Масло ши

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Крем Чиста Лінія Natura універсальний (масло ши)

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Бальзам для губ Eveline Extra Soft Bio

Для догляду за віковою шкірою

Масло ши не тільки запобігає передчасному старінню шкіри, але і сприяє виробленню колагену, що в свою чергу допомагає згладити і зменшити вже наявні зморшки. Воно безпечно для використання на чутливих ділянках, наприклад для шкіри навколо очей, але при цьому має високу ефективність.

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Масло тверде Botavikos Ши (каріте) 100%

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Крем для обличчя Echoice з пептидами

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Нічна маска для обличчя A`Pieu Fresh Mate Mask поживна з маслом ши

Для тіла

Масло ши – справжній порятунок для шкіри, особливо в зимовий період, коли вона найбільш схильна до впливу холоду і сухості. Воно глибоко живить шкіру, робить її м'якою і шовковистою, відновлює при пошкодженнях і подразненнях. Масло входить до складу лосьйонів, кремів і Баттери для тіла, і їх регулярне використання дозволить зберегти шкіру здоровою і зволоженою навіть в найхолодніші місяці. Масло ши також часто міститься в кремах, які допомагають запобігти появі розтяжок.

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Крем для рук Echoice з маслом ши

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Крем-масло для тіла California Mango

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Мило рідке Olea Eco Botanic Жасмин і каріте (дой-пак)

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Крем для рук Echoice Лілія і масло ши

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Крем для рук Echoice Квітка вишні і масло ши

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Крем-гель для душу Barnangen Care & Detox

Для волосся

Масло каріте – частий інгредієнт у складі масок, кондиціонерів і Догляду коштів для волосся. Воно робить локони більш слухняними, повертає їм здоровий блиск і особливо актуально для забарвлених і пошкоджених волосся. Ши допоможе боротися з січеться кінчиками і наслідками термічного впливу фена, плойки або прасування. Поживна цінність масла можуть зменшити запалення і подразнення шкіри голови. Воно також відмінно захищає волосся від несприятливого впливу сонячних променів, що особливо важливо в літній період. Масло каріте також може застосовуватися для зміцнення і прискорення росту вій і брів.

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Шампунь для волосся EO Laboratorie Karite Spa Відновлення і зміцнення (балансуючий)

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Шампунь для волосся Every Strand з кокосовим маслом і маслом ши

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Кондиціонер для волосся Every Strand з кокосовим маслом і маслом ши

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Маска для волосся Every Strand з кокосовим маслом і маслом ши (в банку)

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Маска для волосся Kharisma Voltage нічна з маслом ши

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Маска для волосся She`S Lab зволожуюча

Протипоказання застосування масла ши

Інгредієнт краси: масло каріте (ши)

Масло ши практично не має протипоказань. Проте завжди існує ризик індивідуальної непереносимості продукту. Щоб уникнути виникнення алергічних реакцій, краще протестувати його на окремій ділянці шкіри перед початком регулярного застосування. З обережністю масло ши варто застосовувати власницям жирної шкіри, оскільки його Некомедогенний не доведена повністю. Також масло ши може викликати відчуття сухості. Причина цього – його неправильне використання. Важливо пам'ятати, що в першу чергу каріте утримує вологу і захищає шкіру від її втрати, але не заповнює водний баланс. Тому спочатку необхідно зволожити шкіру, а вже після наносити поживне масло.

Фото: Shutterstock

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Жіночий Світ