Олія ши (каріте): корисні властивості, застосування для волосся, обличчя та тіла, відгуки

Користь і шкода масла ши були давно відомі корінним жителям Африки. Останнім часом цей продукт почав набувати все більшу популярність за межами африканського континенту. Секрет цієї популярності полягає в унікальних властивостях масла, роблять його практично незамінним компонентом багатьох косметичних рецептів. Однак крім косметичних, воно ще має цілющі і кулінарними властивостями.

З чого роблять олію ши

Олію ши отримують з плодів дерева Вителлария дивовижна, що росте в Центральній Африці. Інші назви цього дерева – Ши або Каріте. Виготовлення масла являє собою складний багатоступінчастий процес обробки насіння цього дерева.

При ручному виробництві олії насіння подрібнюють, додають в них воду і спінюють отриману суспензію. Зібрану піну, кип’ятять і охолоджують. Получающееся при цьому речовина білого кольору і є кінцевим продуктом.

Промислове виробництво цієї субстанції включає в себе процеси фільтрації та відбілювання, від чого кінцевий продукт набуває більш білий колір і позбавляється характерного запаху.

Склад масла ши

Основу масла складають полімерні молекули жирів, у більшості є тригліцеридами. Жирні кислоти, що входять у продукт мають такий склад:

  • олеїнова – від 40%;
  • стеаринова – від 35%;
  • пальмітинова – від 3%
  • лінолева – від 4%;
  • ліноленова – не більше 1%.

Крім того, в маслі присутні неомыляемые речовини:

  • феноли;
  • токофероли;
  • стероїди;
  • трітерпени;
  • терпенові спирти;
  • різні вуглеводні.

Загальна частка неомильних речовин становить менше 10% від загальної маси.

Масло ши містить в собі вітаміни А, Е і F.

Чим корисне масло ши

Переважно каріте застосовують в косметології. Разом з тим, воно має цілющі і кулінарні властивості.

Корисні властивості масла використовуються в косметології для пом’якшення і зволоження шкіри. Його використовують, як засіб проти старіння – застосування масла дозволяє згладити зморшки і провести загальне омолодження шкіри.

Також відомі регенеруючі властивості цього продукту. Він прекрасно бореться з вуграми і усуває причину лущення шкіри.

Корисні речовини, що входять до каріте стимулюють в клітинах шкіри синтез колагену і еластину. Від чого шкіра стає пружною, еластичною і більш чистою.

Корисні властивості олії застосовуються і для регенерації волосся. Зволожені за допомогою каріте цибулини стають більш життєздатними і швидше нарощують волосся.

Лікувальні властивості каріте добре зарекомендували себе при загоєнні шрамів, тріщин і порізів на шкірі. Допомагають вони і в боротьбі з розтяжками. Регулярне нанесення масла на шкіру, стимулює кровообіг в капілярах, а також захищає її від дії ультрафіолету і низької температури.

У кулінарії цей продукт застосовується як замінник жиру. Його використовують для випічки і приготування десертів.

Лікувальні властивості масла ши

Корисні властивості олії застосовуються при лікуванні захворювань кісткової системи, шкірних покривів і вірусних інфекцій різної природи. Каріте має виражену антисептичну і захисним впливом.

Для хворих суглобів

Прояв корисних властивостей масла особливо яскраво виражається в їх впливі на хворі суглоби. Завдяки своїй структурі, молекули олії здатні глибоко проникати в зону запалення і ефективно боротися з ним, прибираючи набряклість і больові відчуття.

Вважається, що це один з найефективніших засобів проти прояву таких хвороб, як ревматизм і артрит.

При розтягуванні зв’язок

Каріте має розігріваючим впливом, тому його часто застосовують при розтягненнях сухожиль і м’язів. Також вона використовується при м’язовому перевтомі і для зняття локального м’язового тонусу.

При дерматиті

Завдяки вмісту в продукті вітаміну А, каріте добре проявляє свої корисні властивості при різних захворюваннях шкіри – екзема і дерматит. Щоб скоротити розвиток запалення, необхідно нанести каріте на уражену ділянку вже при появі перших симптомів дерматиту.

Застосування масла зволожує шкіру, частково усуває причину запалення і не дає запаленої зоні збільшуватися в розмірах.

Від попрілостей

Попрілості новонароджених є серйозною проблемою, здатної принести чималий дискомфорт як малюкові, так і його мамі. Корисні властивості олії ши дозволяють легко впоратися з цією проблемою.

Для цього потрібно очистити шкіру малюка, помивши її водою з м’яким милом, після чого ретельно її висушити. Потім слід втирати каріте в область ураження до тих пір, поки воно повністю не вбереться. Після чого потрібно кілька хвилин почекати і переодягнути дитину в новий підгузник.

Застосування масла каріте в косметології

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей медичного характеру, основне застосування масла – косметологічне. Каріте може бути використане на будь-якій ділянці тіла – від маківки голови до пальців ніг. Його вплив на шкіру має виключно позитивний характер.

Але основне його призначення в косметології – це проведення косметичних процедур на «відповідальних» ділянках – на обличчі і шкірі голови. Каріте підходить для будь-якого типу шкіри і в більшості випадків може застосовуватися без побоювання будь-яких алергічних реакцій.

Для шкіри обличчя

Масло ши проти зморшок виготовляють за таким рецептом:

Змішують по 10 мл каріте, оливкової олії та екстракту мигдалю і наносять на шкіру обличчя на 15 хвилин. Після чого маску необхідно змити, але не водою, а яким-небудь трав’яним відваром (наприклад, з квіток ромашки).

Зморшки розгладжуються, а шкіра стає свіжою. Під час приготування маски рекомендується трохи підігріти компоненти, щоб посилити їх корисні властивості.

Застосування масла ши для шкіри навколо очей. Змішують 2 ч. л. вівсяної муки дрібного помелу з 1 ч. л. каріте і 1 ст. л. огіркового соку. Після чого додають кілька крапель ефірного масла сандалового дерева.

Склад наносять на шкіру навколо очей тонким шаром на 5-7 хвилин. Змивається засіб за допомогою теплої води. Після чого необхідно нанести на цю ділянку крем для шкіри навколо очей. Частота застосування складу – до 3 разів на тиждень протягом місяця. Таке застосування масла ши дозволяє усунути набряк повік.

Для тіла

Масло ши від розтяжок може застосовуватися або у своєму первозданному вигляді, або у поєднанні з яким-небудь ефірним маслом. Найчастіше застосовується персикове або мигдальне.

Засіб від розтяжок виготовляється наступним чином: в 1 ст. л. злегка розігрітого масла каріте додають 3-5 крапель ефірного масла. Засіб наноситься на попередньо розпарену шкіру, щоб посилити його корисний ефект. Найкраще цю процедуру робити після прийняття теплої ванни.

Після нанесення проблемну ділянку закутується плівкою або просто обмотується якою-небудь тканиною.

Для рук

Рецепт застосування масла ши для сухої шкіри. У блендері або кавомолці подрібнюють шкірку одного лимона, після чого отриману масу збивають з жовтком за допомогою віночка. Отриманий склад накривають кришкою і дають йому настоятися протягом 15 хвилин.

Для посилення корисних властивостей склад розігрівають і додають в нього по 1 ст. л. масла каріте і м’якоті авокадо, перемішуючи суміш до однорідної маси.

Суміш наносять на шкіру і залишають на 5 хвилин, після чого наносять другий шар. Шкіра промивається через 15 хвилин, а потім на неї наносять зволожуючий гель. Подібний склад може застосовуватися і для шкіри обличчя.

Після застосування засобу шкіра перестає лущитися, її колір вирівнюється. При цьому також йдуть почервоніння і роздратування.

Для волосся

Склад відновлює маски для волосся: 2 ст. л. масла каріте розігрівають на водяній бані і в них додають 3 краплі ефірного масла лаванди і 3 краплі ефірного масла жожоба.

Маска наноситься на волосся за півгодини до миття голови. При цьому волосся необхідно трохи змочити. Каріте наноситься на весь об’єм волосся, після чого вони прочісували гребінцем з великими зубцями. По закінченні розподілу маски голову слід замотати харчовою плівкою і укутати рушником. Через півгодини маску змивають шампунем.

Повний курс відновлення складається з 10 процедур, виконуваних раз на два дні. Після чого бажано проводити профілактичні відновлення: взимку раз на тиждень, а влітку раз на два тижні.

Для губ, повік і вій

Для проблемних зон шкіри обличчя використовується такі інгредієнти:

  • 2 ч. л. каріте;
  • 1 ч. л. соку алое.

Його необхідно два рази на день наносити на шкіру повік і навколо губ. При цьому шкіру бажано перед процедурою обробити за допомогою кубика льоду. Лід можна приготувати самостійно з якого-небудь трав’яного відвару (троянди, календули, ромашки тощо)

Обробка проблемних зон прибирає лущення і перешкоджає появі тріщин і дрібних зморшок.

Для засмаги в солярії і на Сонці

Застосування каріте дозволяє отримати рівну і безпечний загар на всій поверхні шкіри. При цьому джерело ультрафіолету може бути будь-яким: природне Сонце або штучна лампа в солярії.

Суміш для засмаги:

  • каріте – 50 мл;
  • масло кокоса – 50 мл;
  • масло жожоба – 25 мл;
  • олія насіння малини – 5 мл;
  • масло насіння моркви – 30 крапель.

Всі інгредієнти необхідно змішати і нанести на шкіру за півгодини до виходу на Сонце або початку процедури в солярії.

У миловарінні

Каріте знаходить своє застосування і у виготовленні мила. Воно робить мило твердим і ароматним. Мило, зроблене за допомогою основи з каріте, піниться відносно мало, проте володіє прекрасними очисними властивостями. При цьому таке мило здатне зволожувати шкіру й робити її шовковистою.

Увага! Самостійно «з нуля» мило в домашніх умовах краще не робити. До його складу обов’язково входить гідроксид натрію, який при необережному поводженні викликає сильні опіки.

Краще всього купити готову мильну основу, до складу якої входить від 15 до 30% каріте і обмежитися в приготуванні мила лише додаванням ароматизаторів і допоміжний речовин.

В ароматерапії

Каріте застосовується в ароматерапії. Його аромат покращує сон і надає розслабляючу дію на організм. Крім того, його аромат, допомагає при нежиті.

Рецепт суміші для аромалампи досить простий: на кожні 10 мл каріте слід додати по 5 крапель ефірного масла. Перед «зарядкою» аромалампи каріте слід попередньо розтопити.

Користь олії ши при вагітності

Каріте при вагітності допомагає позбутися від розтяжок на животі. Воно здатне розгладжує вже наявні розтяжки та запобігає появі нових. При цьому каріте може використовуватися як у чистому вигляді, так і в суміші з будь-яким ефірним маслом.

Як використовувати масло ши в кулінарії

Каріте може замінити собою вершкове масло або маргарин в приготуванні практично будь-яких страв. Його використовують у приготуванні випічки, десертів і шоколаду. Воно ідеально підходить для заміни в рецептах масла какао.

Протипоказання до застосування масла ши

Протипоказань каріте не має. Однак, дослідження останніх десяти років показали, що воно здатне викликати алергію, схожу з алергією на латекс. Причина цього криється в деяких компонентах каріте, схожих з компонентами сировини для отримання латексу.

Як вибрати і зберігати масло ши

Каріте підробити практично неможливо. Однак додавання деяких компонентів здатне змінити його властивості не в кращу сторону. До таких компонентів відносяться деякі сольвент, зокрема, гексан. Тому слід ознайомитися з складом придбаного продукту, щоб переконатися у відсутності сольвентов.

Зберігається каріте в закритій ємності без доступу світла в прохолодному місці. Рекомендована температур зберігання не повинна перевищувати +25°С. Термін зберігання становить 2-3 роки.

Висновок

Користь і шкода масла ши обумовлені його складом. Велика кількість корисних жирів і біологічно активних компонентів сприяють поширенню цього продукту в усьому світі. Каріте володіє безліччю корисних властивостей і практично не має протипоказань.

Відгуки

Клімкіна Анна, 25 років

Регулярно користуюся каріте для створення масок для шкіри обличчя. У мене була суха шкіра, яка сильно лупилася. Все змінилося, коли я вперше спробувала це масло. Пройшов буквально місяць і від моїх проблем не залишилося і сліду. Моя шкіра гладка і шовковиста. Завдяки цьому маслу я знайшла впевненість у собі і своїй зовнішності.

Павлова Світлана, 50 років

Роки йдуть, і я вже не молода. З кожним днем потрібно все більше і більше зусиль для підтримки краси. Справжньою знахідкою стали для мене маски із застосуванням каріте. Великі зморшки істотно зменшилися, а дрібних став майже не видно. Це масло допомагає не гірше, ніж самі сучасні креми проти старіння. Але, найголовніше, – його повністю натуральне походження. Моя шкіра стала істотно краще і привабливіше.

Поділитися з друзями:
Жіночий Світ