Вітамін Е для шкіри обличчя і тіла: користь, як застосовувати, відгуки

Вітамін Е або токоферол широко використовують як в традиційній, так і народній медицині як засіб для внутрішнього і зовнішнього застосування. У перекладі з латинської мови термін означає «сприяє народженню». Вітамін Е для шкіри має величезне значення. З’єднання зміцнює здоров’я і запускає процеси омолодження.

Речовина активно застосовують в косметології

Користь вітаміну Е для шкіри

Токоферол можна використовувати комплексно для поліпшення стану шкірних покривів:

  • надходження в організм разом із продуктами харчування;
  • включення в косметичні процедури;
  • прийом вітамінних добавок.

Косметологи називають наступні корисні властивості токоферолу:

  1. Зникнення лущення і роздратування. Відомо, що вітамін впливає на оновлення клітинних елементів.
  2. Поліпшення стану шкірних покривів обличчя. Достатня кількість з’єднання усуває надмірну сухість або жирність шкіри.
  3. Захист від ультрафіолету. Вплив сонячних променів проявляється в появі пігментних плям, почервонінь і алергічних реакцій. Вітамін Е дозволяє мінімізувати шкідливий вплив ультрафіолету.
  4. Уповільнення процесів старіння. Внутрішній прийом токоферолу нормалізує функціонування яєчників, що виробляють естроген. Необхідний рівень гормону покращує стан шкіри. Це проявляється в розгладженні зморшок і уповільнення процесів старіння.
  5. Прискорення регенерації. Використання вітаміну Е дозволяє швидко відновити шкірні покриви.
  6. Забезпечення ліфтинг-ефекту. Токоферол дозволяє підтягнути шкіру обличчя, усунути зморшки, друге підборіддя.
  7. Активізація продукції колагену і еластину. Ці речовини відповідають за молодість шкіри.
  8. Захист від дії вільних радикалів. Шкідливі речовини знижують вироблення підтримують здоров’я шкіри компонентів. Вітамін Е також сприяє виведенню токсинів з клітинних елементів шкіри обличчя.
  9. Усунення акне і вугрової висипки. Токоферол здатний уповільнити утворення чорних крапок, освітлити пігментні плями і ластовиння.
  10. Утримання вологи. Використання з’єднання виробляє зволожуючий ефект.

Токоферол надає дію, що нагадує антидепресант. Застосування вітаміну А сприяє поліпшенню кольору обличчя, зміцнення клітинних мембран. Шкірний покрив стає стійкою до несприятливого впливу навколишнього середовища, зникають сліди втоми.

Істотне значення має поєднання в зимовий період. Воно захищає шкіру від вітру і холоду, усуває роздратування і відчуття пощипування, що виникають під час перебування на сильному морозі.

Форми випуску вітаміну Е

Токоферол представлений різними лікарськими формами:

  1. Масляний розчин. Вітамін Е в рідкому вигляді зручний у застосуванні для косметичних цілей.
  2. Капсули. Для вилучення вмісту желатинова оболонка проколюється за допомогою голки. Розчин можна використовувати в чистому вигляді або включати до складу масок.
  3. Ампули. Форма призначена для ін’єкційного введення препарату. Однак вміст ампул застосовують зовнішньо у косметології.

Важливо! Вітамін Е, що випускається в таблетованій формі, підходить винятково для перорального прийому.

Показання до застосування вітаміну Е для шкіри

Токоферол використовують при різних типах шкіри обличчя. Це обумовлено механізмом впливу вітаміну Е.

Вітамін Е для проблемної шкіри обличчя

Під проблемною шкірою розуміють схильність до сухості, сальності, виникнення судинних дефектів або прищів. До симптомів відносять наявність:

  • ділянок почервоніння;
  • горбистої поверхні;
  • вугрових висипань;
  • розширених пор;
  • пігментних плям;
  • нездорового відтінку шкіри;
  • куперозу.

Важливо! Складається з жирних, нормальних і сухих ділянок шкіра вважається комбінованої. Такий тип частіше зустрічається у жінок.

Найчастіше з проблемною шкірою стикаються люди в підлітковому віці, а також страждають патологіями травної та ендокринної систем. Вітамін Е нормалізує функціонування сальних залоз, сприяє усуненню куперозу і лущення. Відзначають позитивний вплив на стан рубцевої тканини.

Вітамін Е для жирної шкіри обличчя

Жирна шкіра частіше зустрічається у молодих жінок. До переваг цього типу відносять пізніше поява зморшок. Однак обличчя відрізняється жирним блиском, поганим кровообігом, жовтуватим кольором і розширеними порами. Жирна шкіра є причиною появи вугрової висипки.

Важливо! Косметологи рекомендують використовувати кошти з додаванням вітаміну Е завдяки його здатності усувати підвищене саловиділення і акне, очищати пори, повертати шкірі здоровий колір.

Речовина можна застосовувати при будь-якому типі шкірних покривів

Вітамін Е для сухої шкіри обличчя

У цьому випадку шкірне сало не виробляється в необхідній кількості, що призводить до сухості і лущення. Покриви відрізняються сприйнятливістю до несприятливих факторів навколишнього середовища:

  • погодні умови;
  • механічний вплив.

В результаті нерідко з’являється почервоніння, подразнення та висипи на шкірі. Після вмивання виникає відчутний дискомфорт у вигляді стягнення. Шкіра чутлива до косметичних засобів, так як входять до складу компоненти можуть спровокувати небажані реакції.

Вітамін Е показаний для застосування при сухій шкірі за рахунок:

  • регенерації пошкоджених тканин;
  • уповільнення процесів старіння;
  • усунення ознак алергічних реакцій.

Включення токоферолу до складу косметичних засобів забезпечує достатнє зволоження шкірних покривів обличчя.

Вітамін Е від зморшок

Використання токоферолу від зморшок обумовлено його основними властивостями:

  • уповільнення процесів старіння;
  • забезпечення оновлення клітинних елементів епітелію;
  • стимуляція розгладження зморшок;
  • забезпечення ліфтинг-ефекту, що проявляється підтягуванням шкіри, усунення подвійного підборіддя;
  • нормалізація кровообігу.

Важливо! Вітамін Е можна використовувати молодим дівчатам як профілактичний засіб і жінкам зі зрілою шкірою для усунення ознак вікових змін.

Як застосовувати вітамін Е для шкіри обличчя

Токоферол призначають як засіб зовнішнього використання і внутрішнього прийому. Косметологи рекомендують комплексне застосування вітаміну Е для шкіри тіла і обличчя.

Зовнішнє застосування вітаміну Е для шкіри

При зовнішньому використанні застосовують рідкий розчин у чистому вигляді або додають засіб до складу кремів, масок. Втирання – найпростіший спосіб, при якому можна значно поліпшити стан шкірних покривів обличчя. Таким чином, вітамін Е часто використовують для шкіри навколо очей.

Для втирання беруть масляний або водний розчин, який розгладжує шкіру і загоює мікротріщини. Вітамін Е навколо очей від зморшок наносять тонким шаром постукуючими рухами.

Увага! При нанесенні засобу в чистому вигляді слід пам’ятати про необхідність використання незначної кількості кошти. В іншому випадку застосування вітаміну Е для області навколо очей може викликати небажані реакції у вигляді подразнення та почервоніння.

Корисні для шкіри обличчя креми з вітаміном Е і гліцерином. Перевага засобу полягає в його універсальності. Він підходить для всіх типів шкіри. Крем можна наносити як на обличчя, так і на руки.

Щоб приготувати косметичний засіб, слід змішати в ємності гліцерин і відвар цілющих трав (по 50 мл), наприклад, ромашку, м’яту, шавлію, вітамін Е (5 крапель). Суміш зберігають у холодильнику до 3 діб. Перед нанесенням складу треба збовтати. Крем рекомендують наносити перед сном.

Важливо! Вітамін Е можна додавати в косметичні засоби для зволоження шкіри. Збагачення крему і молочка для тіла, що сприяє продукції колагену.

Ефективністю відрізняються маски на основі токоферолу:

  1. Від зморшок. На очищене обличчя наносять суміш з розтопленого масла какао, обліпихи і декількох крапель вітаміну Е. Тривалість впливу складу – 20 хвилин. Омолоджуючу маску рекомендують робити тричі на тиждень у вечірній час.
  2. При сухості обличчя. У ємності розтирають жовток, кілька крапель токоферолу і ретинолу, оливкова олія (1 ложку). Отриману суміш необхідно нанести на шкірні покриви і змити через 30 хвилин.
  3. При чутливості шкіри. Суміш містить оливкова олія, сир високої жирності і токоферол. Маску наносять на обличчя, включаючи делікатну зону навколо очей. Склад змивають після закінчення 20 хвилин. Засіб рекомендують використовувати в холодну пору року.
  4. Проти жирного блиску. Попередньо потрібно приготувати відвар з календули або ромашки. Потім його змішують з вівсяним борошном, медом і вітамінами Е і А. Маску слід нанести на очищене обличчя і змити через півгодини.

Важливо! Перед нанесенням складів бажано розпарити шкіру обличчя.

Внутрішнє застосування вітаміну Е для шкіри

Брак корисного компонента можна заповнити, вживаючи достатню кількість містять токоферол продукти:

  • морква, огірки, редис, капуста, салат, зелень, картопля;
  • черешня, горобина, ягоди шипшини, обліпиха;
  • квасоля, горох і сочевиця;
  • молочна продукція, яєчний жовток, печінка;
  • вівсянка, насіння, рослинні олії;
  • креветки і кальмари.

Важливо! Вітамін Е не можна застосовувати у складі біологічно активних добавок, які представлені таблетками, капсулами і масляним розчином.

Запобіжні заходи

При використанні вітаміну Е в рідкій формі для шкіри потрібно дотримувати наступні правила:

  • нанесення масок з вмістом токоферолу виключно на очищене обличчя;
  • підбір складів для обличчя у відповідності з типом шкіри;
  • тривалість дії сумішей не перевищує 20 хвилин;
  • усунення косметичних засобів здійснюється теплою водою при сухих шкірних покривах і прохолодною – при жирних.

Вітамін Е треба обережно втирати в шкірні покриви у відповідності з масажними лініями, щоб не допустити перерозтягнення. Маски наносять 2 рази в тиждень нетривалими курсами. Це дозволить уникнути передозування.

Протипоказання і побічні ефекти

Використовувати вітамін Е не слід при наявності реакцій гіперчутливості, кардіосклерозі та інфаркті міокарда. При ігноруванні протипоказань можуть виникнути алергічні реакції:

  • діарея;
  • больові відчуття в епігастрії.

Передозування проявляється наступними симптомами:

  • нудота;
  • запаморочення;
  • порушення зору;
  • розлади функціонування ШКТ.

Висновок

Нерідко косметологи рекомендують використовувати вітамін Е для шкіри з метою вирішення різних проблем. Токоферол призначений як для внутрішнього, так і зовнішнього застосування. Рідкий розчин можна додавати в косметичні засоби та включати до складу масок.

Відгуки про вітаміні Е для шкіри обличчя

Відгуки містять інформацію про способи використання токоферолу в косметичних цілях.

Вікторія Олексіївна Демидчик, 33 роки
Знаю, що вітамін Е корисний для дитячої шкіри. Але навіть і не припускала, що масляний розчин ефективно бореться з ознаками старіння. За порадою подруги почала додавати по кілька крапель у звичайний крем для обличчя. Результати мене дуже порадували. Обличчя стало більш зволоженим, дрібні зморшки навколо очей розгладилися.

Валерія Андріївна Ровина, 30 років
Протягом опалювального сезону у мене дуже лущиться обличчя. Зазвичай використовую дитячий крем, так як на будь-які засоби у мене алергія. Згадавши, що в холодильнику стоїть флакончик з масляним розчином токоферолу, вирішила спробувати народний спосіб. На наступний день з’явилося відчуття стягнутості, сухості стала більш помітною. Мені це засіб в чистому вигляді не підійшло.

Наталія Сергіївна Кулютникова, 35 років
Користуюся рідким розчином токоферолу тривалий час. Додаю вітамін Е в маски і креми 2-3 рази в тиждень. Цей засіб є хорошою профілактикою виникнення зморшок і птозу.

Поділитися з друзями:
Жіночий Світ