Ріпакова олія: як виробляють, склад, як застосовується в косметології і кулінарії

Рапсовое масло: как производят, каков состав, как применяется в косметологии (для увлажнения лица, волос) и кулинарии, какую пользу приносит, каковы противопоказания?

Ріпакова олія – це рослинний жир, отриманий з насіння ріпаку (сільськогосподарської культури родини капустяних).

Його можна знайти в складі маргарину і майонезу, різних соусів, косметичної продукції. Сьогодні воно є одним з найпопулярніших на світовому ринку. Його виробництво становить 15% від загального обсягу виробництва рослинних жирів. І це не дивно.

Рослина невибаглива у догляді, може рости в будь-яких кліматичних зонах, покращує якість грунту і є прекрасним медоносом. Кількість жиру в насінні ріпаку становить 50%.

Ріпакова олія склад має аналогічний оливковому. З-за цієї схожості його ще називають «російським оливковою» маслом.

Технологія виготовлення

Довгий час масляний продукт ріпаку вважався технічним і не застосовувався в кулінарії, так як зеленуватий відтінок, гіркоту і неприємний аромат відштовхували ймовірних споживачів. Дослідження медиків також доводили, що він непридатний для вживання всередину.

Наявність великої кількості ерукової кислоти і тиогликозидов робили продукт небезпечним для здоров’я. Ситуація кардинально змінилася в 1978 р., коли селекціонерам з Канади вдалося вивести сорт, відрізняється низьким вмістом шкідливих речовин (Канола).

Сьогодні для отримання нерафінованої олії очищені та подрібнені насіння рослини піддаються холодного пресування.

Рафінований продукт отримують шляхом фізичної і хімічної обробки нерафінованої олії.

Незважаючи на існування сорти Канола, фермери досі продовжують вирощувати технічні сорти рослини. Це необхідно для виробництва біопалива.

Важливо! Їжа з високим вмістом ерукової кислоти і тиогликозидов заборонена до продажу в більшості країн Європи.

Користь

Ріпаковий рослинний жир — один з найбільш корисних. Доведено, що він володіє наступними властивостями:

  • попереджає онкологічні процеси (виводить з організму вільні радикали, внаслідок чого ймовірність появи небезпечних мутацій знижується);
  • стимулює діяльність мозку;
  • покращує зір;
  • знижує ризик розвитку остеопорозу;
  • знищує патогенні бактерії;
  • знімає запалення;
  • прискорює процес регенерації тканин;
  • зменшує запаси жиру в печінці;
  • підвищує тонус м’язів;
  • покращується травлення, нормалізує моторику кишечнику;
  • бореться з окислювальними процесами в організмі і попереджує передчасне старіння.

Незважаючи на те, що ріпакова олія має високу калорійність, воно все одно сприяє схудненню. При вживанні всередину даний продукт стимулює синтез гормонів, які пригнічують апетит і прискорює метаболізм.

Склад

В 100 мл ріпакової масляного продукту міститься 18,9 мг токоферолу і 2 мг фосфору. Його калорійність в середньому дорівнює 899 ккал.

Назва кислоти Кількість кислоти в %
олеїнова 51-70
лінолева 15-30
ліноленова 5-14
гексадекановая 2,5-7
ерукової до 5
гондоиновая 0,1-4,3
октадекановая 0,8-3
эйкозановая 0,2-1,2
пальмитолеиновая до 0,6
докозановая до 0,6
нервоновая до 0,4
тетракозановая до 0,3
тетрадекановая до 0,2
ейкозадіеновая до 0,1
докозадиеновая до 0,1

Вживання всього 2-х ч. л. рослинної олії в день забезпечить організм людини необхідними жирними кислотами.

Збір сировини

Збір врожаю традиційно здійснюється роздільним комбайнуванням. Рослини зрізують в момент, коли вони досягли фази жовто-зеленої стиглості, а насіння в стручку потемніли більш ніж на 50% і мають вологість не більше 30%. Висота зрізу рослини повинна становити не менше 23 див.

Проте останнім часом фермери все частіше віддають перевагу методу прямого комбайнування. Він дозволяє зібрати урожай в самі короткі терміни і уникнути ризиків втрат із-за природних явищ. Його застосування актуально на полях з середньою і високою густотою ріпаку, при рівномірному дозріванні і вологості насіння не більше 15%.

Це дуже важливо. Якщо вологість насіння буде нижче – рослинний жир буде неякісним з-за присутності значної кількості хлорофілу в насінні.

Рапсовое масло: как производят, каков состав, как применяется в косметологии (для увлажнения лица, волос) и кулинарии, какую пользу приносит, каковы противопоказания?

Користь для жінок

Ознайомившись з інформацією про те, що таке рапсове масло, шкода і користь його, загалом, будуть зрозумілі. Однак багато хто навіть не підозрюють, що на жіночий організм воно впливає особливим чином.

Справа в тому, що в ньому присутня фітоестроген – рослинний аналог жіночого статевого гормону. Систематичне вживання цієї олії допомагає жінкам дітородного віку нормалізувати менструальний цикл і поліпшити гормональний фон. В період клімаксу це дозволяє купірувати неприємну симптоматику.

Рекомендації по вибору

Щоб не помилитися і придбати якісний товар, перед покупкою рекомендується:

  1. Оглянути дно пляшки. Наявність на ньому осаду говорить про низьку якість продукції.
  2. Оцінити колір. Він повинен бути жовтуватим.
  3. Переглянути етикетку. Якщо на ній вказано, що товар гидрогенизирован, то від нього краще відмовитися. Така олія має нестабільною молекулярною структурою і не несе в собі користь.

Після того, як товар придбаний, його потрібно понюхати. В ідеалі він повинен володіти легким горіховим ароматом.

Те, наскільки корисним вийде рослинний жир, буде залежати від особливостей сорту ріпаку і кліматичних умов, в яких він зростав. Як показує практика, вітчизняний товар не поступається за якістю зарубіжним аналогам.

Застосування у повсякденному житті

Багатий склад і нешкідливість масла дозволяють використовувати його як в кулінарії, так і в косметології. Користь буде помічена в будь-якому випадку.

В їжу

Ріпаковий масляний продукт, так само, як і оливковий, ідеальний для заправки салатів. Смажити або випікати на ньому небажано, так як після нагрівання до 160 °C і більше він починає виділяти отруйні речовини.

Про те, чи можна використовувати рапсове масло для дітей, вчені сперечаються до цих пір. Одні кажуть, що воно збагачує організм жирними кислотами, позитивно впливає на мозок і зміцнює імунітет, в той час як інші посилаються на ерукову кислоту, яка, хоч і в мінімальному обсязі, але присутня навіть в якісному мастилі.

Передбачається, що даний компонент гальмує ріст і розвиток дитини. Однак наукових доказів цьому немає.

У косметології

Ріпакова олія для шкіри надзвичайно корисно. Регулярне застосування масок на його основі допомагає добитися м’якості, рівного тону і пружності шкірного покриву. Важливо, що даний продукт стимулює вироблення колагену і тим самим подовжує молодість.

Для зволоження і живлення шкіри косметологи рекомендують змішати вершки, ріпаковий жир і мед, а потім нанести отриману суміш на тіло на півгодини.

Для усунення вугрової висипки корисно протирати проблемні ділянки маслом в чистому вигляді.

Жінкам з в’янучої шкірою можна робити маску за таким рецептом: 1 ст. л. ріпакової олії додається 1 крапля сандалового ефіру і 1 крапля ефіру рожевого дерева. Готовий засіб наноситься на шкіру на 15 хвилин, а потім змивається. Процедура повторюється 1-2 рази в тиждень.

У процесі виготовлення різних кремів і засобів по догляду за волоссям виробники нерідко збагачують їх рапсовим жиром. Зробити це можна і самостійно. Для цього досить порцію готового косметичного засобу додати 3-5 крапель корисного компонента.

Для волосся

Ріпакова олія для волосся застосовується в складі всіляких масок. Існує безліч рецептів їх виготовлення. І найефективнішими є такі:

  1. Для росту волосся. 1 ч. л. цибулевої кашки (для її отримання цибулину слід пропустити через м’ясорубку) змішують з 1 жовтком, 15 г меду і 1 ч. л. масла. Засіб наноситься на голову, рівномірно розподіляється по довжині. Тримати маску необхідно протягом години. Потім волосся промивається з використанням шампуню і ополіскують злегка підкисленою водою. Така маска стимулює кровообіг в шкірі голови і тим самим збільшує надходження корисних речовин до волосяних цибулин. У підсумку пасма відростають набагато швидше.
  2. Від випадання. 1 ч. л. ефіру розмарину змішується з 5 краплями ефіру кедра, 30 г меду і 1 ст. л. ріпакової жиру. Готовою сумішшю обробляється вся шевелюра. Для досягнення найкращого ефекту голову можна утеплити з допомогою плівки і шапки. Маска витримується півгодини, а потім змивається. Цей засіб допомагає розбудити сплячі фолікули і зупинити стрімке випадання волосся.
  3. Для зміцнення волосся. Пучок зелені петрушки подрібнюється в блендері і змішується з 1 ст. л. ріпакової олії, після чого настоюється чверть години. Готову масу потрібно втирати в шкіру голови й розподілити по всій довжині волосся за допомогою гребінця. Таку маску рекомендується носити під ковпаком протягом 40 хвилин. На завершення волосся промивається з використанням шампуню. Ця маска насичує коріння волосся і шкіру голови вітамінами і, таким чином, зміцнює волосся.

Щоб ріпаковий рослинний жир приніс відчутну користь, використовувати його для лікування волосся потрібно регулярно протягом кількох тижнів.

Рапсовое масло: как производят, каков состав, как применяется в косметологии (для увлажнения лица, волос) и кулинарии, какую пользу приносит, каковы противопоказания?

Лікувальні властивості

Ріпакова олія корисно вживати при таких захворюваннях:

  1. Імунодефіцит. Пацієнти, в організм яких надходить достатня кількість жирних кислот, рідше стикаються з інфекційними захворюваннями.
  2. Псоріаз, екзема. Засіб ефективно пом’якшує шкірні покриви і знімає запалення.
  3. Артроз, артрит, подагра. При цих патологіях корисно робити компреси з рослинним жиром. Це допоможе позбутися від дискомфорту і зменшить запалення.
  4. Неврози, тривожні розлади. Систематичне вживання даного засобу допомагає легше переносити стреси, нормалізує ритм сну.
  5. Гастрит з підвищеною кислотністю. Жир обволікає стінки органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, зменшує кислотність шлункового соку і прискорює процес регенерації.
  6. Тромбоз, атеросклероз. Масло допомагає зміцнити судини і сприяє розщепленню шкідливого холестерину, перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок. Жирні кислоти в складі продукту розріджують кров, що є хорошою профілактикою тромбозу, інфаркту та інсульту.

Протипоказання

Перед використанням важливо вивчити, які має рапсове масло корисні властивості і протипоказання. Це дасть розуміння того, що можна від нього очікувати, а чого – ні.

При використанні продукту з великим вмістом ерукової кислоти можливе порушення репродуктивних функцій, збої в роботі печінки, погіршення стану м’язів і кровоносної системи.

Важливо, що ця речовина має властивість накопичуватися в організмі, тому виниклі порушення можуть бути досить стійкими.

Ріпаковий жир не рекомендується до вживання:

  • при індивідуальній непереносимості;
  • при наявності захворювань печінки;
  • при панкреатиті;
  • при схильності до діареї.

В силу того, що продукт містить фітоестрогени, чоловікам зловживати ним не слід.

Яке краще олія ріпакова або рижієву?

Рапсовое масло: как производят, каков состав, как применяется в косметологии (для увлажнения лица, волос) и кулинарии, какую пользу приносит, каковы противопоказания?

Ріпаковий і рижиковим рослинні жири нерідко порівнюють, так як вони обидва містять ерукову кислоту. Однак у рижика також є безэруковые сорту.

Якщо порівнювати склади даних олій, то рижієву буде мати більшу схожість з лляною олією. У ньому міститься багато альфа-ліноленової кислоти та токоферолу.

Сказати точно, який масляний продукт краще — ріпаковий або рижиковим — однозначно не можна. Вони обидва корисні, але кожен по-своєму.

Поліпшення якості ріпакової жиру збільшило попит на нього, але ймовірний шкоду для здоров’я все ще турбує деяких покупців. Важливо розуміти, що користь даного продукту – це вже доведений факт, а от шкода від нього мінімальний, хоч і до цих пір повністю не вивчений. У будь-якому випадку дотримання заходів необхідно.

Рекомендації по вибору і зберігання

Для різних потреб потрібно застосовувати різні види ріпакової жиру. У кулінарії фахівці радять використовувати рафінований. Кількість ерукової кислоти в ньому не повинно перевищувати 0,6% (зазвичай цей показник вказаний на етикетці).

Для зовнішнього використання перевагу краще віддати нерафінованій продукту. У ньому міститься велика кількість жирних кислот, вітамінів і мінералів, а наявні в складі шкідливі компоненти проникають в кровотік.

Після придбання масло необхідно перелити в скляну пляшку і щільно закрити кришкою. Зберігати його слід в темному прохолодному місці. Воно збереже корисні властивості тривалий час.

Поділитися з друзями:
Жіночий Світ